Opublikowany przez: ULA 2012-03-22 10:32:07
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji...
Poniższa tabela zawiera najczęściej używane produkty spożywcze. Sprawdź czy posiadasz te niewskazane w swojej kuchni. Jeśli tak, masz trzy możliwości: wyrzucić, przestać kupować lub czasowo zostawić.
Sprawdź czy prowadzisz zdrową kuchnię i zanim skomponujesz swoją nową listę zakupów porównaj ją z poniższym zestawieniem...
NIEWSKAZANE | WSKAZANE |
Biała mąka (oczyszczona, typ 450-720) |
Mieszanie mąki oczyszczonej z razową (typ 2000), mąką kukurydzianą, mąką z prosa, mąką ryżową, mąką orkiszową, mąką żytnią - do wyboru |
Bułka tarta |
Mąka razowa lub sezam |
Chipsy |
Prażone pestki słonecznika z solą morską lub kamienną, prażone pestki dyni, prażone płatki migdałów (lekko osolone) |
Chrupki smakowe |
Chrupki (np. kukurydziane) naturalne |
Cukier - biały, rafinowany |
Cukier trzcinowy, nieoczyszczony; miód |
Desery jogurtowe – słodzone, z małą ilością owoców; z „chrupkami”, z czekoladą |
Jogurt naturalny (ew. z dżemem) |
Desery mleczne (słodzone, czekoladowe) |
Naturalny kisiel, budyń z kaszy jaglane |
|
Herbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos |
Kostki rosołowe |
Masło, zielenina, zioła, czosnek, cebula |
Krem czekoladowy |
Dobrej jakości dżemy, zmiksowane daktyle, pasty |
Majonez |
Jogurt naturalny z ziołami (natka, koperek), ewentualnie czosn |
Margaryna |
Masło extra, śmietankowe |
Mieszanki przypraw (na bazie soli; często z dodatkiem glutaminianu sodu) |
Pojedyncze zioła i przyprawy |
Mięso - tłuste, przemysłowe, najczęściej wieprzowina/kurczak |
Chude mięso (najlepiej ekologiczne); częściej indyk, królik, wołowina; ryby morskie; rośliny strączkowe (fasola, groch, bób, cieciorka) |
Mleko UHT (krowie) |
Mleko spożywcze pasteryzowane (krowie, kozie) lub "mleczko" roślinne (owsiane, ryżowe, migdałowe) |
Napoje gazowane |
Czysta woda, herbatki, kompoty, soki owocowe i warzywne niedosładzane |
Płatki zbożowe chrupiące (np. kółeczka, poduszki, miodowe) |
Naturalne płatki zbożowe (owsiane, orkiszowe, pszenne, jęczmienne, żytnie – nie błyskawiczne) |
Przyprawy typu „vegeta” |
Zioła, zielenina, gomasio, "domowa" vegeta (zmielone suszone warzywa, zioła, sól) |
Ryż - biały ryż, rafinowany |
Ryż pełnoziarnisty |
Ser topiony, ser twardy |
Pasty zbożowo-warzywne, ewentualnie ser biały |
Słodycze |
Bakalie, owoce, zdrowe słodycze |
Sos w proszku |
Przecier pomidorowy z ziołami, własnej roboty |
Sól warzona |
Sól morska nierafinowana, niejodowana; sól kamienna niejodowana |
Wędliny, konserwy, pasztety |
Pieczone mięso (w ziołach), domowe pasztety, pasty (warzywne, rybne, jajeczne itd.) |
Woda mineralna smakowa |
Woda źródlana, woda przegotowana |
Woda z syropem owocowym |
Herbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos |
Ziemniaki (produkt nadmiernie stosowany) |
Kasza jaglana, kasza gryczana |
Zupa w proszku |
Zupa z warzyw, z dodatkiem ziół i przypraw |
Autor: Katarzyna Rudnicka
żródło: sztukaodzywiania.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.